Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Paramaribo

Het is de enige echte stad van het land, maar eigenlijk is het niet meer dan een groot dorp. De smeltkroes van culturen die Suriname is, komt hier het beste tot uiting. De historische gebouwen uit de koloniale tijd zijn prachtig. Het is dan ook niet voor niets dat dit gebied van de stad opgenomen is op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. 

De hoofdstad van Suriname

Gelegen aan de oevers van de Suriname rivier is Paramaribo, de levendige hoofdstad van Suriname, uiteraard de beste plek om een reis door Suriname te beginnen. De stad is doordrenkt met cultuur, diversiteit en geschiedenis. Het merendeel van de Surinaamse bevolking leeft in en om deze stad, maar nog altijd voelt het meer als een provinciestadje, dan de hoofdstad van het land. Suriname is een smeltkroes van culturen en in Paramaribo komt dit het beste tot uiting. De mix van Nederlandse koloniale architectuur met de kleurrijke Creoolse en Javaanse invloeden is uniek.
Naast de culturele smeltkroes is Paramaribo ook bekend om de bruisende sfeer met muziek, dans en culinaire hoofstandjes, maar ook zeker om de vriendelijke bevolking. 

Geschiedenis

De geschiedenis van Paramaribo gaat terug tot in de 17e eeuw. In 1630 werd de stad gesticht door de Engelsen, echter het werd al snel overgenomen door de Nederlanders. Zij maakten het tot de hoofdstad van hun kolonie. Tijdens deze Nederlandse koloniale periode werd Paramaribo een belangrijke handelsport, met name door de plantages rondom Paramaribo. Hier werden slaven ingezet om gewassen als suiker, koffie en cacao te verbouwen.
Door de geschiedenis heen heeft Paramaribo veel te verduren gehad, twee bijzondere gebeurtenissen zijn de stadsbranden in de 18e eeuw en de afschaffing van de slavernij in 1863. Dit heeft beide een grote impact gehad op de economische toestand van de stad.
In de 20e eeuw is Paramaribo uitgegroeid tot een multiculturele metropool, waarin de inwoners met diverse etnische achtergronden en culturen samenleven. Wanneer u vandaag de dag een bezoek brengt aan Paramaribo bevindt u zich in een levendige stad vol met historie en cultuur, waar de samenkomst van het verleden en heden op een uniek is. 

Architectuur

Juist omdat Paramaribo een smeltkroes van culturen is, is dit goed terug te zien in de verschillende stijlen in architectuur in de stad.
Een van de opvallendste kenmerken is de aanwezigheid van Nederlandse koloniale gebouwen, denk aan houten herenhuizen met kenmerkende hoge ramen en veranda’s, vaak versierd met sierlijk houtsnijwerk. Door de aanwezigheid van de vele, goed bewaard gebleven koloniale gebouwen en charmante straten heeft het historische centrum van Paramaribo de UNESCO Werelderfgoed status gekregen.
Naast de Nederlandse koloniale gebouwen zijn er ook veel gebouwen die in de Surinaamse houten stijl gebouwd zijn. Deze kleurrijke houten huizen op palen zijn vaak gedecoreerd met mooie houtsneden en gedetailleerde houten bekleding.
In het zakendistrict en bij de ontwikkeling van nieuw (woon)wijken is een meer moderne architectuur te vinden.

Mix van culturen

Een van de dingen die kenmerkend zijn voor Suriname en dan vooral Paramaribo is de culturele mix die gevormd wordt door diverse etnische groepen die hier samenleven. Het is het resultaat van de lange geschiedenis van de immigratie naar Suriname, teruggaand naar de tijd van de Nederlandse kolonisatie. Deze mix is onder andere terug te zien in culturele tradities, architectuur, talen, religies en keukens. Zo is de culinaire scene uiteenlopend met gerechten uit verschillende keukens en zijn de markten levendig, maar vindt u ook een moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar gelegen.  
Paramaribo is de thuisbasis van onder andere Creolen, Hindoestanen, Javanen, Marrons, Chinezen, Libanezen, Europeanen en inheemse bevolkingsgroepen zoals de Saramaccaners.
De Creoolse gemeenschap vormt een aanzienlijk deel van de lokale bevolking en bestaat uit afstammelingen van Afrikaanse slaven. De invloed van de Creolen op de cultuur van de stad is sterk, dat is vooral terug te zien in de muziek, religie en dans.
De Hindoestaanse gemeenschap zijn ook prominent aanwezig in de stad. Zij zijn afstammelingen van contractarbeiders uit India en hebben veel van hun eigen tradities en gebruiken behouden, denk daarbij aan de religieuze feestdagen en festivals.
De Javaanse gemeenschap vormen een 3e redelijk grote etnische groep van Paramaribo. Zij stammen af van de contractarbeiders uit Indonesië en hebben ook veel van de traditionele muziek, dans en vooral de keuken behouden.

Kortom, Paramaribo is een boeiende en dynamische stad, waar mensen van verschillende achtergronden harmonieus samenleven. Bij een bezoek aan Paramaribo doet u een rijke verscheidenheid aan culturele ervaringen op. 

Bezienswaardigheden

Deze bezienswaardigheden vormen slechts een kleine greep uit het diverse aanbod van Paramaribo, dat bezoekers een boeiende mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid biedt.

Historische centrum
Het UNESCO Werelderfgoed historische centrum van de stad staat vol met prachtige Nederlandse koloniale architectuur. U vind hier oude houten herenhuizen, kerken en overheidsgebouwen. Het is een fijne plek om te gaan wandelen en het oude Paramaribo te leren kennen. 

Sint Petrus en Pauluskathedraal
Deze houten basiliek is een van de meest opvallende religieuze gebouwen in de stad en is de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. Naast dat het een religieus centrum is, is het ook een historische en cultureel monument dat de rijke ergernis van Suriname weerspiegelt. De kathedraal werd in 18838 gebouwd, maar is over een bestaande kerk heen gebouwd, waarbij de oude kerk als bouwsteiger gebruikt werd en vlak voor de opening van de kathedraal afgebroken werd. Hoewel de kerk al in 1885 is ingezegend, was deze pas in 1887 helemaal af. De neogotische houten torens zijn  pas rond 1901 aangebracht. Tussen 1977-1979 werd de kathedraal gerenoveerd, maar werd in 1989 gesloten voor publiek. Vervolgens is men in 2002 weer begonnen met herstellen van de kerk, maar pas in 2010 is deze weer opnieuw ingezegend en geopend.

Blauwgrond
De Javaanse wijk Blauwgrond ligt in het noorden van de stad en staat bekend om de zogenaamde ‘warungs’, waar heerlijk gegeten kan worden. De wijk staat bekend om zijn levendige sfeer en culinaire hoogstandjes. De Javaanse gemeenschap heeft zich laat in de 19e eeuw in deze wijk gevestigd na de afschaffing van de slavernij en heeft een diepe invloed op de wijk Blauwgrond gehad. Naast het aanbod van heerlijke gerechten dat hier aangeboden wordt, zijn er ook diverse markten waar lokale producten en ambachten worden verkocht. 

De Waterkant
De sfeervolle Waterkant ligt aan de oevers van de Surinamerivier. De centrale markt is een explosie van geuren en kleuren! Het is een populaire plek voor ontspanning, te genieten van het uitzicht over de rivier maar vooral om lokale gerechten te proeven bij een van de vele eetstalletjes. Ook de Chinese markt en de Vlooienmarkt zijn aanraders om te bezoeken. 

Palmentuin
In het hart van de stad, niet ver van de Waterkant ligt deze prachtige groene oase, vol met palmbomen en tropische vegetatie. De Palmentuin werd in de 17e eeuw als botanische tuin voor medicinale planten aangelegd, echter in de 19e eeuw is het omgevormd tot recreatief park. Het is een fijne plek om even tot rust te komen, te wandelen of picknicken. Het doet ook regelmatig dienst als evenementenlocatie voor concerten, festivals of markten. 

Fort Zeelandia
De Engelsen hebben in 1650 het fort gebouwd als verdedigingsvesting om de plantages te beschermen, met de Nederlandse kolonisatie kwam het in 1667 in handen van de Nederlanders.
Het fort speelt een belangrijke rol in de (soms omstreden) geschiedenis van Suriname. Een van de meest beruchte gebeurtenissen op deze plek zijn de Decembermoorden in 1982.
Het fort is gelegen op de linkeroever van de Suriname rivier en werd heeft dienst gedaan als militair hoofdkwartier, als gevangenis en sinds 1995 is het Surinaams museum hier gevestigd. In het museum wordt de geschiedenis van Suriname verteld van de periode voor de kolonisatie tot aan de onafhankelijkheid van Suriname.  

Commewijne boottour & plantages
De Commewijne is een van de belangrijkste rivieren van Suriname. Langs de oevers vindt u mangrovebossen en een overvloed aan flora en fauna.  U komt langs oude forten, waaronder Fort Nieuw Amsterdam. Tijdens de boottocht worden regelmatige dieren als apen, tropische vogels of kaaimannen gespot. Met veel geluk spot u zelfde de roze dolfijn! Dit is de ‘Guiana River Dolphin’, ook wel de Profusu dolfijn genaamd. De Profusu is klein, heeft een roze buik en spitse snuit en ziet er daarom ook wat anders uit dan de 'gewone' dolfijn. Een bezoek aan een van de plantages van de Commewijne is een aanrader. en aantal plantages zoals Peperpot, plantage Bakki, plantage Mariënburg en Frederiksdorp zijn in oude glorie hersteld. Met een bezoek aan één van deze plantages leert u meer over de koloniale geschiedenis. Een hoogtepunt van de tocht kan een bezoek zijn aan de voormalige suikerriet- en cacaoplantage Frederiksdorp, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de koloniale geschiedenis van Suriname en de traditionele levensstijl op de plantages.

Sotalia dolfijnen spotten
Vanuit de Commewijne is het mogelijk om met een korjaal (een typische smalle Surinaamse boot) de rivier op te gaan. U wordt meegenomen naar de monding waar de Commewijne en de Surinamerivier in elkaar vloeien en vervolgens uitmonden in de Caribische Zee. Met geluk komt u hier een van de zeldzaamste dolfijnensoorten ter wereld te spotten: de Sotalia dolfijn. U vaart in het leefgebied van deze bijzondere dolfijn, die enkel in de Guayana’s voorkomen. 

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over Suriname, Paramaribo en onze reiservaringen? Lees het op ons blog

Bijzondere accomodaties

Rondreis door Suriname maken?

Wilt u graag zelf een rondreis door Suriname maken en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreis die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reis kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.